Monday, March 30, 2009

ANAK PADERI PELUK ISLAM

Assalam Mu'alaikum Wbrth!!!...

Bacalah dan Renungkanlah. ...Kisah Farhan (Kisah Perjalanannya Masuk Islam)

Nama saya Farhan Bin Abdullah. Nama asal saya sewaktu beragama Kristian ialah Johanis. Saya dilahirkan di bumi Sabah dalam keluarga Kristian. Bapa saya seorang KETUA PADERI yang menjaga 15 buah gereja di satu kawasan di Sabah. Saya dilatih oleh bapa saya untuk menjadi seorang paderi. Sejak mula PBS bawah Datuk Joseph Pairin Kitinggan usaha kami mendapat sokongan penuh negeri! Kumpulan saya masuk ke kampung dalam berbagai program. Selalunya program khidmat masyarakat. Pihak gereja selalunya membekalkan wang tunai sekitar RM50,000!!!

Berbagai aturcara dibuat untuk membantu orang kampung. Kami ziarah rumah ke rumah. Tanya masalah mereka dan bantu mereka. Berbagai-bagai masalah diluahkan. Ada kami bantu dengan duit secara spontan. Ada kami hantar keperluan harian, pakaian, dan buku sekolah dan sebagainya.Dengan cara ini, kami mendekati mereka. Hasilnya, dengan beberapa kali kunjungan susulan, kami berjaya mengkristiankan mereka. Paling berbaloi, kami mengkristian remaja Islam, tambah berbaloi dari kalangan intelek. Hasilnya, kami dapat RM3,000 setiap seorang Islam yang dimurtadkan! Bayangkan pendapatan saya ketika masih di alam Persekolahan. Sewaktu Tingkatan 3, saya dan beberapa rakan mengambil mata pelajaran Agama Islam yang boleh dipilih dengan lukisan (betapa hinanya mata pelajaran ini setanding dengan lukisan). Saya mendapat A-3. Sewaktu tingkatan 4, saya belajar di sekolah asrama penuh. Saya terus ambil pelajaran Agama Islam.Tujuan saya untuk tahu mengenai Islam dan memudahkan saya menyebarkan agama kristian.

Saya mempunyai beberapa soalan yang saya kira tidak mampu dihuraikan oleh orang Islam.Pada suatu hari, sewaktu tingkatan Enam bawah, saya bersemuka dengan Ustaz yang mengajar saya (saya panggil cikgu)."Cikgu, saya ada beberapa soalan, tapi saya rasa tak sesuai di kelas ini, boleh ke saya ke rumah cikgu?" Ustaz itu bersedia. Lalu, saya bersama beberapa rakan ke rumah ustaz itu. Saya katakan "Cikgu, saya mahu berdialog secara ilmiah, bukan atas nama Islam, agama cikgu dan bukan atas nama Kristian,agama saya". Saya kemukakan beberapa persoalan, antaranya;
  • Mengapa orang Islam sembah Kaabah - Sebenarnya semua agama sama sahaja. Nasrani, Yahudi, Kristian, dan Islam adalah agama langit.
  • Mengapa pada akhir zaman, Nabi Isa akan turun bersama Iman Mahadi membebaskan kezaliman dan kekacauan dan bukannya Nabi Muhammad.?
  • Mengapa dalam sejarah dan hingga kini orang Islam suka peperangan.
  • Injil sekarang dikatakan diseleweng. Kalau begitu, mana yang asalnya.

Yang menghairankan ustaz ini dapat menjawab pertanyaan saya dan kawan-kawan dengan begitu ilmiah. Saya dan kawan -kawan mati akal.

Kemudian, saya dibebani dengan 3 persoalan yang tidak mampu saya menjawab secara tepat. Apakah boleh manusia (paderi) mengampunkan dosa manusia lain? Persoalan ketuhanan 3 dalam 1 dan 1 dalam 3 ialah konsep ketuhanan Jesus.Saya mengatur pertemuan ustaz saya dengan beberapa orang paderi, kawan-kawan bapa saya, tetapi mereka enggan. Lalu, saya bawa ustaz itu ke rumah saya dan bertemu dengan bapa saya yang merupakan seorang ketua paderi. Ternyata bapa saya juga tidak mampu menjawab persoalan yang dibawa oleh ustaz itu.Sebaik ustaz itu pulang, bapa saya memarahi saya kerana bawa 'orang malaya' datang ke rumah. Sejak itu, beberapa kali saya tidur di rumah ustaz itu. Di samping mengulang kaji, saya gemar berdialog dengan ustaz itu. Saya memerhatikan kehidupan ustaz tu, saya mengagumi cara hidupnya.

Pada suatu malam, saya bermimpi didatangi oleh 3 orang berjubah. Seorang berjubah hitam membawa salib. Seorang berjubah putih membawa bendera bertulisan jawi. Dan seorang berjubah hijau yang meminta saya membuat pilihan.Yang berjubah hitam dan berjubah putih saling menarik saya mengikut mereka. Saya meronta-ronta. Di samping itu, saya dapati yang berjubah hitam semakin tengelam dan yang berjubah putih semakin tinggi. Sedang saya meronta-ronta, saya terjaga. Saya mendengar suara azan dan ustaz tadi berada di tepi saya dan berkata, "Mengapa Johanis.? Awak mengigau .... " Saya pegang tangan ustaz itu, saya katakan,"Cikgu Islamkan saya .... " Ustaz itu minta saya bersabar untuk dia uruskan dengan pihak tertentu. Tidak lama selepas itu, saya pun diIslamkan oleh Ustaz itu.

Selesai pengIslaman saya, saya pulang ke rumah. Sampai di rumah,saya lihat pakaian saya bertabur di luar rumah. Rupa-rupanya bapa saya telah tahu! Sebaik melihat saya, bapa bergegas masuk dan keluar semula dengan mengacu senapang ke arah saya. Tiba-tiba emak menerkam dan peluru senapang meletup ke atas.Saya segera meninggalkan rumah sehelai sepinggang. Tinggalkan keluarga saya. Tinggalkan sekolah. Saya bersembunyi sekejap di rumah ustaz sebelum saya dibawa oleh ustaz pulang ke semenanjung sebaik habis kontrak mengajar di Sabah. Saya diserahkan kepada PERKIM di Kuala Lumpur. Secara kebetulan, rakan saya Nazri,vokalis kumpulan Raihan juga memeluk Islam, tetapi mengikuti kumpulan Ar-Arqam. 2 lagu dalam album pertama kumpulan Raihan adalah saduran lagu koir yang kami nyanyikan dalam gereja sewaktu di Sabah dulu.

6 tahun saya di PERKIM. Saya masuk pula Maahad Tahfiz. Alhamdulillah! Saya dapat sijil Al-Hafiz selepas 3 tahun. Kemudian, saya bekerja dengan Jabatan Agama Islam. Saya banyak masuk kawasan di Negeri Sembilan, Melaka, dan Pahang.Tak sampai setahun, saya letak jawatan. Saya sedih kerana ramai pendakwah ini nak berdakwah pun merungut duit over time. Saya rasa tiada keikhlasan. Biarlah saya jadi pendakwah bebas. Saya ingin membilas dosa lalu. Saya telah ramai memurtadkan orang, kini saya mahu berjuang untuk mengIslamkan seramai mungkin dengan Kualiti bukan Kuantiti saja!

Berbalik pada kisah keluarga saya. Selepas meninggalkan rumah dan belajar di PERKIM, saya selalu menghubungi ayah, emak, dan adik-beradik saya. Saya katakan jangan bencikan saya. Saya sayang ayah, saya sayang emak,saya sayang adik-beradik saya. Ayah dan emak tetap ayah emak saya dunia dan akhirat.Walaupun ayah menyambut dingin suara saya, saya hantarkan buku-buku yang sesuai menerangkan tentang Islam. 7 tahun saya telefon. 7 tahun saya hantar surat dan buku-buku. Saya menangis kerana rindukan ayah, emak, dan adik-beradik. Akhirnya, sewaktu saya di Maahad Tahfiz, bagaikan halilintar saya mendapat berita, ayah saya menganut Agama Islam! Allah saja yang tahu perasaan saya ketika itu. Saya menangis dan menangis. Saya ambil wuduk dan sujud syukur. Air mata saya menjadi terlalu murah. Saya terus menangis. Saya pejamkan mata, saya bayangkan ayah di hadapan. Saya peluk erat tubuh ayah dan kami menangis bersama. Ya Allah betapa agungnya kekuasaanMu!

Peristiwa yang saya alami sewaktu memeluk Islam turut dirasai oleh ayah saya. Dia dihalau dari rumah yang diberi oleh pihak gereja.Kini, saya pendakwah bebas. Saya sedih melihat umat Islam hari ini berpecah. Kita berpecah kerana kita meninggalkan Quran dan Sunnah Rasul. Kita ambil sebahagian dan kita tinggalkan sebahagian.Kita ambil contoh pelaksanaan hukum Hudud dan Qisas. Mengapa kita cari jalan nak menentang pelaksanaanya? Sepatutnya kita cari jalan supaya dapat dilaksanakan. Inilah sikap umat Islam. Saya pernah berdialog dengan beberapa orang pensyarah universiti tentang isu Hudud & Qisas. Dia boleh sergah saya, "You apa tahu. Islam pun baru setahun jagung!" Saya sedih dengan sergahan pensyarah itu. Kalau ini sikap pendakwah, saya tak akan masuk Islam. Tapi saya pilih Islam kerana saya tahu apa itu Islam!!! Kerana itu saya ajak menghayati Islam.Saya kumpulkan semula kawan-kawan masa Kristian dulu. Saya berdialog tentang Islam. Saya kumpulkan derma untuk tujuan dakwah ini, untuk bergerak perlukan wang. Saya diancam oleh puak Kristian. Saya juga diancam oleh umat Islam!!! Apa tauliah awak, mana kebenaran Jabatan Agama, mana permit polis,sapa benarkan pungut derma? Saya tak gentar berdialog dengan puak Kristian, kerana saya ada pengalaman, tapi sukarnya bila Umat Islam sendiri menyulitkan saya. Marilah kita awasi dakyah Kristian.

Satu usaha yang agak ketara ialah di IPT. Pendakyah ini mendekati kaum muslimah, pura-pura belajar Islam, jatuh cinta lalu dimurtadkan. Saya sudah pergi banyak IPT. Saya paling bimbang di Universiti Putra Malaysia(UPM) !!! Itulah satu-satunya Universiti yang ada gereja.Gereja ini antara yang aktif untuk memurtadkan orang Islam!!! Saya nak nasihatkan kalau ada saudara kita terminum 'Holly Water' (sebenarnya air ini dibuat di Vatican City. Dijampi oleh paderi termasuk Pope John Paul yang jemput Perdana Menteri kita dulu) cari air kolah dari 3 masjid. Baca Al-Fatihah 1x, Yasin1x, 3 Qul 1x, dan Selawat. Ambil sebahagian buat minum dan sebahagian buat mandi.Insya-Allah, mereka akan sedar dan dapat diselamatkan. Insya-Allah!! !

No comments:

Post a Comment