Sunday, July 25, 2010

Pembedahan Pertamaku

Bengkak susu
Aku tidak ingat bila aku mula mengalami bengkak susu. Badanku menggigil kesejukan, tetapi kalau dipegang badanku panas. Mak dan apak menasihatkan aku pergi ke klinik.Petang itu, suami terus membawaku ke klinik. Doktor menasihatkan aku terus memerah susu. Kalau warnanya mencurigakan, doktor kata jangan bagi pada bayiku. Dikhuatiri susu itu diserang kuman. Aku diberi antibiotik, ubat demam, ubat tahan sakit, dan ubat bengkak. Demamku cepat sahaja kebah, tetapi bengkak susu masih ada. Walaupun tidak sesakit pada mulanya, tetapi bengkak yang ada tetap mencurigakan. Aku mencuba apa sahaja untuk menyusutkan bengkak itu, tetapi mengecewakan.

Suntikan Mencurigakan
Setelah ubat habis, aku diserang demam sekali lagi. Sekali lagi aku dibawa ke klinik. Kali ini kami pergi ke klinik lain kerana merasakan rawatan di klinik pertama tidak berkesan. Kami kenal dengan doktor yang merawat di klinik kedua. Dia terus mengatakan aku terkena penyakit breast abscess. Dia terus memberikan suntikan. Katanya, dia memang akan memberi rawatan agresif pada penyakit breast abscess supaya cepat baik. Doktor juga dengan bangga menyatakan tak ramai doktor tahu tentang suntikan itu.Aku mula berasa pelik. Dia kata, dia tahu tentang suntikan itu kerana dahulu dia bekerja di bahagian tulang. Malam itu, aku dikehendaki datang sekali lagi. Hari itu sahaja aku menerima 2 suntikan. Besoknya pun aku disuntik lagi. Demam kebah sekali lagi. Sakit berkurangan. Aku mengharapkan aku cepat baik. Rutin memerah susu berjalan seperti biasa walaupun hasilnya sikit sahaja. Tidak mengapalah.... Selang beberapa hari,ketika ubat sudah habis, keadaanku semakin teruk. Batuk tidak baik-baik walaupun macam-macam ubat telahku telan. Vitamin jangan cakap la, pagi petang siang malam aku telan. Kawasan jajahan bengkak semakin banyak. Aku menghubungi doktor yang merawatku. Dia terkejut dengan keadaanku dan menasihatkan aku membeli antibiotik yang berharga rm73 sekali lagi dan menyuruhku pergi ke kliniknya keesokan hari untuk diberi suntikan sekali lagi. Dia tidak menyuruhku memerah susu kerana pemerahan akan merebakkan lagi infeksi. Aku bertekad tidak mahu pergi ke klinik doktor itu lagi kerana tidak mahu disuntik.

Jangan jumpa doktor
Aku menerima pelbagai nasihat daripada orang sekelilingku. Ada yang menasihatkan aku agar tidak berjumpa doktor. Kononnya tidak semua doktor tahu tentang masalah yang aku hadapi. Aku membuat kajian dalam majalah dan internet. Daripada pembacaanku, aku syak aku ada breast abscess dan antara rawatannya adalah melalui pembedahan kecil. Aku takut dibedah, tetapi kalau itu boleh menyembuhkan aku, aku redha. Aku sudah tidak tertahan dengan kesakitan yang ku tanggung selama ini. Aku bertanya kepada pakar laktasi. Beliau menasihatkan aku agar bertemu dengan doktor untuk pemeriksaan lanjut. Apa yang pasti, suntikan untuk menghentikan pengeluaran susu bukanlah langkah yang patut diambil. Aku berbincang dengan suami tentang keadaanku. Melihatkan kesihatan aku semakin menyusut dengan batuk yang bertambah teruk dan bengkak yang semakin berleluasa kawasan jajahannya, akhirny kami bertemu dengan doktor yang pernah merawatku kali pertama dahulu. Aku merahsiakan perjumpaan aku dengan doktor daripada pengetahuan orang-orang yang melarangku berjumpa doktor. Biarlah... badan ini yang menanggung kesakitan, badan ini yang berisiko. Hanya aku yang berhak membuat keputusan atas badanku sendiri. Orang lain hanya boleh bercakap itu dan ini. Segalanya hanya aku yang tanggung. Doktor itu terus menyuruhku merujuk kepada pakar kerana sudah dua kali aku mengambil antibiotik, tetapi aku masih tidak sembuh.

Ini nanah!
Walaupun surat rujukan ditujukan untuk pakar bedah, tetapi aku ingin berjumpa dengan pakar sakit puan yang juga bidan yang membantuku melahirkan Amru terlebih dahulu. Doktor Norlida melakukan pemeriksaan. Sekali tengok sahaja Doktor Norlida sudah tahu aku terkena breast abscess, tetapi untuk kepastian dia melakukan juga imbasan ultrasound. Sah, breast abscess! Aku mendengar panggilan dibuat kepada Doktor Shahrol, iaitu pakar bedah. Doktor Norlida tanya sama ada aku sudah makan atau belum. Melalui perbualan hari itu, aku mesti dibedah segera. Setelah hampir sejam menunggu Doktor Shahrol, suami terus berjumpa dengan jururawat untuk bertanyakan tentang Doktor Shahrol. Kalau dia lambat lagi, kami mahu makan tengahari dahulu. Jururawat yang bertugas dengan Doktor Shahrol memberitahu Doktor Shahrol ada kecemasan di Pusrawi. Kami mengambil keputusan untuk balik sahaja. Ketika di kaunter pembayaran, aku agak terkejut dengan caj yang dikenakan. Hospital Pakar Al-Islam itu hanya mengenakan bayaran RM11. Terima kasih Doktor Norlida. Imbasan dan khidmat nasihat daripada Doktor Norlida langsung tidak dikenakan bayaran. Aku mengambil peluang bertanya dengan jururawat yang menjaga kaunter pembayaran tentang kos pembedahan breast abscess. Jururawat terus membuat semakan dan memberitahu kosnya adalah sekitar RM2000-RM2500. Itu belum termasuk kos-kos tersembunyi. Aku dan suami berbincang semula sama ada mahu meneruskan pembedahan di hospital itu ataupun tidak. Kos tersebut terlalu tinggi melebihi kos bersalinku. Kami merancang mahu pergi ke Hospital Umum Kuala Lumpur atau Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia.

Hikmah yang nyata
Petang itu, aku menghubungi boss untuk bertanyakan sama ada kos rawatan kesihatan sepanjang aku berpantang boleh dituntut ataupun tidak. Sempat juga aku bertanya sama ada sekiranya aku menjalani pembedahan, adakah kos itu turut ditanggung? Boss tidak tahu jawapan yang pasti, lalu menyuruh aku menghubungi pihak sumber manusia (HR). Pada mulanya aku malas mahu menghubungi HR, tetapi gerak hatiku kuat menyuruhku menghubungi HR. Berkenaan dengan pembedahan, pihak HR bangkitkan tentang insurans AIA yang kami ada. Bagaimana aku boleh lupa yang aku ada insurans? Subhanallah... inilah hikmah di sebalik kejadian. Mujurlah Doktor Shahrol ada kecemasan, boss tidak tahu jawapan pada persoalanku, dan gerak hati supaya menghubungi juga pihak HR. Ketika itu masa pejabat hampir habis. Aku kelam-kabut menghubungi pihak AIA. Memandangkan masa yang suntuk, aku tidak dapat bercakap dengan bahagian khidmat pelanggan AIA untuk mengetahui maklumat lanjut. Atas bantuan boss dan HR,aku dapat bercakap dengan ejen insurans. Malam itu juga aku dan suami pergi ke Hospital Pakar KPJ Tawakkal. Amru, anakku yang comel, aku tinggalkan bersama ibu mentuaku. Aku sudah siapkan baju kerana dapat manjangkakan aku akan ditahan di wad. Menurut jururawat, tiada katil kosong pada malam itu dan menyuruh kami datang semula awal pagi besok.


Ini kes kecemasan!
"Sepatutnya you boleh pergi bahagian emergency. Ramai pakar on call. Ini kes kecemasan." Doktor Sukumar menulis dan melukis sesuatu pada kad kesihatanku. Ikutkan aku akan dibedah ketika itu juga, tetapi memandangkan aku baru sahaja makan, maka aku diminta menunggu lagi. Doktor berpesan agar aku berpuasa enam jam. Banyak juga nasihat dia berikan pada kami. Perkara penting yang aku mahu kongsikan di sini adalah, kalau terkena bengkak susu atau abscess, teruskan memerah susu, tetapi air susu yang berubah warna atau ada kelainan lain harus dibuang dan jangan sesekali beri pada bayi kita. (Fakta ini bertentangan dengan doktor kedua yang merawatku dahulu). Selepas 72 jam atau setelah mengambil antibiotik, sekiranya keadaan kita masih tidak menunjukkan tanda-tanda positif, jumpa pakar dengan segera. Mesti ada sesuatu yang perlukan pemeriksaan lanjut. Jangan takut berjumpa doktor dan pakar! Itu yang paling penting. Kalau aku tidak terus berjumpa pakar tempoh hari, tentu keadaan aku semakin teruk, kuman semakin merebak, dan kawasan infeksi semakin memakan diriku. Aku perlu dibedah hari itu juga. Aku diminta datang semula selepas pukul 5. Urusan insuran AIA agak mengambil masa, tetapi doktor pakar, iaitu Doktor Sukumar memberi jaminan semuanya akan ditanggung oleh insuran.

Oh... Amru...
Aku dan suami balik ke rumah dahulu. Buka sahaja pintu, Amru sedang bermain seorang diri di atas sofa. Kaki dan tangannya ligat bergerak. Apabila ditegur, dia menyahut dan 'berbual' mengikut bahasanya sendiri. Sekali-sekala dia tersenyum dan ketawa. Geramnya melihat Amru. Malam ini, dia akan tidur bersama nenek dan atoknya. Petang itu, kami bergerak semula ke hospital. "Pukul 8 malam ini, U akan dioperate. So, U kena stay di sini sekitar sehari atau dua hari." Selesai urusan surat gerenti,aku dibawa ke wad. Banyak betul suntikan diberi. Wayar berselirat sekitar tanganku. Fikiranku lebih tertumpu pada Amru. Bagaimanalah keadaan dia sekarang ini? Meragamkah dia? Aku membuat panggilan ke rumah. Adik iparku kata, dia ok sahaja. Ramai yang berebut-rebut menjaga Amru. Dia anak yang comel, tidak banyak meragam kecuali ketika lampinnya basah, lapar, dan hendak sendawa. Suami setia di sisiku. Cuma malam itu dia perlu balik menjenguk Amru dan bersolat serta menyelesaikan beberapa perkara di kedai dan rumah.

Cepatlah pengsankan aku...
Aku betul-betul tidak selesa menggunakan baju hospital. Sangat seksi padaku. Berlengan pendek, belakangnya cuma ada pelekat seperti pelekat kasut, dan paras bawah lutut. Pukul 7 lebih, Doktor Sukumar memintaku bersedia. Sekali lagi pelbagai suntikan diberi. Aku diminta menanggalkan tudung. Aku berkeras mahu menggunakan tudung. Sekurang-kurangnya sebelum sampai ke bilik pembedahan. Ketika berada di dalam lif, aku sekali lagi diminta menanggalkan tudung dan anak tudung. Aku berikan penutup kepala seperti shower cap.. Aku akur kerana hanya kami di situ. Sampai ke bilik pembedahan, jantungku mula berdegup. Aku ditinggalkan di situ sementara menunggu pembedahan lain selesai. Agak besar juga kawasan bilik pembedahan itu. Aku tidak sabar untuk dipengsankan. Aku tidak selesa dengan baju. Jururawat pula tidak menutup bahagian lenganku dengan sempurna. Agak malu dengan leher terdedah. Aku cuba menarik selimut agar menutupi bahagian leher ke bawah dengan sempurna, tetapi terbatas kerana tanganku berselirat dengan tube air. Aku tutup sekadar apa yang aku mampu sahaja.

Mendengar bunyi monitor jantungku sendiri.
15 Julai 2010, hari ini pembedahan pertamaku akan dilakukan.Pelbagai wayar disambungkan ke badanku. Dadaku dilekat dengan wayar yang dihubungkan dangansebuah monitor. Aku mendengar dengan jelas bunyi bip jantungku. Doktor Faridah menyuntik cecair putih di tanganku. "Puan, sudah siap." Aku masih rasa mangantuk dan pejam lagi. "Fadila, sudah siap." Doktor Sukumar pula mengejutku. Jururawat sibuk mencabut pebagai wayar di badanku. Pada awalnya aku fikir, mereka sudah siap menyuntik cecair putih tadi, rupanya aku sudah siap dibedah. Pukul 9 lebih aku ditolak masuk ke wad.Suami ingin datang, tetapi masa melawat hampir tamat. Alhamdulullah, semuanya selamat. Batuk yang aku deritai selama ini hilang serta-merta. Rasa denyut dan bisa juga hilang.Aku benar-benar rasa lega.

Dressing yang mengerikan
Pagi-pagi suamiku sudah sampai. Dia mengejutku dari tidur. Malam tadi aku tidak dapat tidur lena. Fikiranku asyik teringat pada Amru. Kehadiran jururawat untuk menggantikan botol air juga membuatkan aku terjaga. Dr.Sukumar datang awal pagi untuk melakukan prosses dressing. Aku disuntik ubat tahan sakit. Aku tidak berani melihat luka pembedahanku. Suami melihat proses itu dari awal hingga habis. Segumpal kapas bertali-tali dikeluarkan dari luka pembedahan. Luka yang dalam dibersihkan. Aku menahan rasa pedih. Luka pembedahanku memang tidak dijahit. Luka itu mesti dicuci setiap hari dan dibiarkan baik sendiri tanpa sebarang jahitan.

Terima kasih
Aku sangat berterima kasih pada suami yang setia menjagaku. Aku sangat bersyukur dikurniakan suami seperti dia. Terima kasih juga kepada keluarga ibu mentua yang sudi menjaga suami dan anakku sepanjang aku ditahan di wad. Rakan-rakan PTS Professional yang datang melawatku juga amat menyenangkan hatiku. Sekurang-kurangnya hilang rasa sunyiku. Terima kasih Mar, Kak Ann, Za, Fatin, Shuna, dan Shiela kerana datang melawat. Terima kasih atas doa yang dikirimkan. Alhamdulillah aku semakin pulih sekarang. Proses dressing sudah boleh dilakukan selang sehari. Semoga aku cepat sembuh. Amiin.

No comments:

Post a Comment